• ÉRTESÍTÉS

        • ​​​​​​​Az étkezés térítési díjai 2023. január 1-től az alábbiak szerint változnak:

          Óvoda: 1,90/nap

          Alsó tagozat: 1,50 euró/nap

          Felső tagozat: 1,70 euró/nap

          Kérjük a kedves szülőket, hogy az étkezéssel kapcsolatos igényüket 2023. január 9-én tegyék meg az egy hónapra eső összeg kifizetésével, ami januárra

          az óvoda részére 32,30 euró(17x1,90=32,30),

          az alsó tagozatanak  25,50 euró(17x1,50=25,50),

          a felső tagozatnak 28,90 euró(17x1,70=28,90).

          Amenyiben erre nincs lehetőségük,kérjük minden reggel  8.00-ig fizessék ki a napi ebéd árát. Utólagos fizetésre nincs lehetőség! Megértésüket köszönjük!

          Továbbá felhívjuk a szociálisan rászoruló gyermekek szüleinek a figyelmét, hogy nekik is pótolniuk kellesz az ebéd árát.

          Óvoda: 0,60 cent/nap

          Alsó tagozat: 0,20 cent/nap

          Felső tagozat: 0,40 cent/nap

        • Karácsonyi forgatag

        • Iskolánkban az idén új hagyomány teremtésével, az adventi hetek közös indításával készültünk a szép ünnepre. A négy héten át tartó gyertyagyújtás, a közös éneklés a karácsonyi forgataggal folytatódott.

          December 21-e, szerda nagyon mozgalmas volt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Kézműves foglalkozással, mozi délelőttel, mézeskalács sütéssel indult a nap, majd az ünnepi műsorral, s végül a karácsonyi kavalkáddal folytatódott. Élő betlehemmel, jótékonysági vásárral, közös karácsonyi kántálással, finom ételekkel, meleg teával, forralt borral vártunk minden kedves Vendéget. Köszönjük hogy megtiszteltek minket jelenlétükkel, s bízunk benne hogy nagyon jól érezték magukat. A jó hangulatú és vidám napról meséljenek a fotók. 

        • Karácsonyváró ünnepi műsor

        • Karácsonyváró ünnepi műsorral keltünk útra 2022.12.18-án, vasárnap, csaknem 60 főnyi gyereksereggel. Előadás-sorozatunk első állomása Pólyán község volt, innen utunk Zéténybe vezetett. Köszönjük szépen a meghívást, a kedves fogadtatást, s hogy együtt ünnepelhettük Advent 4. vasárnapját.

          Hálás szívvel köszönjük a kedves jelenlévők önzetlen adományait, amivel iskolánk diákjait és egy beteg kisgyermek gyógyulását támogatták

        • Meghívó

        • A tanulók karácsonyi műsora 13:00 órától az iskola ebédlőjében, az óvodások műsora az óvodában 14:00 órától kezdődik.

        • Gárdonyi Géza élete és munkássága - emlékverseny

        • Iskolánk felső tagozatos diákjai közül Očenáš Márk, Papp Bence és Papp Eszter 2022. 12. 13- án részt vettek a Nagykapos és Vidéke Társulás által meghirdetett Gárdonyi Géza élete és munkássága elnevezésű emlékversenyen, amely a Dobò István Alapiskolában került megrendezésre. A tanulòknak versenyfeladatokat kellett megoldaniuk, amelyek két fordulòra voltak felosztva.

          Versenyzőink sikeresen képviselték iskolánkat, s végül a 3. helyezést érték el.

          Szívből gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáraiknak: Hajdók Andrea és Balogh Mónika tanító néninek!

        • Színházlátogatással egybekötött budapesti kirándulás

        • 2022. december 10.

          Hol is lehetne tökéletesebben ráhangolódni a közelgő ünnepekre, mint a karácsonyi vásárban?! A főváros terei ilyenkor fényárba borulnak, s karácsonyi meseországgá alakulnak. Szombaton iskolánk tanári kara és alkalmazottai Budapestre utaztak, hogy mindezeket megcsodálják. Bár egész nap esett az eső és kissé hideg volt, a hangszórókból áramló karácsonyi dallamok jó kedvre derítettek mindenkit.

          Az est fénypontja egy könnyed, laza, szórakoztató darab megtekintése volt - Álmomban megcsaltál - a Thália színház előadásában.

        • Korszerű biológia óra a 7. évfolyamban

        • A tanulók egy új témakörbe nyerhettek betekintést, mégpedig az emberi csontváz szerkezeti felépítésébe, a csontok összetételének megismertetésébe. A tanítási óra prezentációval indult, melynek célja az új tananyag elméleti részének elsajátítása volt. Ezt követően Hajdók Andrea tanító néni az iskolai csontvázat alkalmazta a koponya, a törzs, valamint a végtagok csontjainak szemléltetésére. A tanulóknak lehetőségük nyílt könnyen és játékos formában elmélyíteni a tananyagot azáltal, hogy osztálytársaiknak elmutogatták az emberi csontvázon a csontokat, megfigyelték alakjukat, és kapcsolódási módjukat. Nem utolsósorban az új ismereteket elmélyítették csoportos feladatmegoldás keretén belül, amely során plakátot készítettek az emberi csontvázról.

        • Mikulás az iskolában

        • Az idei évben is nagy lelkesedéssel várták diákjaink az intézményünkbe látogató Mikulást.

          Óriási meglepetésükre azonban előfutárok is érkeztek a Motoros Mikulások személyében, akikkel emlékezetes perceket tölthettek el együtt a gyerekek.

          Hálás köszönetünket fejezzük ki a Motorkári pre deti a mládež és a Čierne Vrany Košice tagjainak, hogy felejthetetlen élményeket szereztek diákjainknak.

          Miután a Mikulás előhírnökei távoztak, nem is sokáig kellet várni a Lappföldről érkező "igazi" Mikulásra, hiszen percek múlva megérkezett két angyal kíséretében. Hatalmas taps, és öröm fogadta jöttüket.

          Ezt követően kezdetét vette az óvodások és az alsó tagozatos gyerekek műsora. A Mikulás tágra nyílt szemmel figyelte a produkciókat. A műsor végeztével természetesen mindenki megkapta várt ajándékát, közös fotók készültek, és egy évre búcsút vettünk piros kabátos, fehér szakállas vendégünktől. Jó volt látni a sok boldog gyermekarcot, a csillogó szempárokat!

        • Bábelőadás

        • 2022. 12. 2-án ellátogatott hozzánk Nagyváradról az M.M. Pódium Kulturális Egyesület bábszínháza. A halász meg a felesége című bábjátékkal örvendeztették meg diákjainkat. Az érdekes bábok, a tanulságos történet, a tréfás jelenetek nagy sikert arattak. A gyerkőcök lelkesen hívták a halásszal az aranyhalat, jól szórakoztak a fekete macska és az inas kergetőzésén, a végén pedig nagy tapssal köszönték meg a bábművészek előadását. Köszönjük, hogy itt voltak, sok szeretettel várjuk vissza őket!

        • Rendhagyó angol óra a 9. évfolyamban

        • Thanksgiving - Hálaadás.

          Egy amerikai ünnep, amely eredete az 1620-as évekre tehető. November utolsó csütörtöki napja erről szól - az iskolában is egy rendhagyó angol óra keretében. Egy rövid animációs film segítségével a gyerekek megismerkedtek a pontos történelmével, majd a prezentáció következett, ahol a hozzá tartozó szókészletet rögzítettük. Miért is kell nekünk hálát adni? Voltak ötletek bőven. Együtt elkészítettük az erről szóló ajtó díszt, sőt egy kis nasi is belefért.

        • ADVENT AZ ISKOLÁBAN

        • Advent: várakozás, csendesség, egymásra figyelés.

          Iskolai keretek között is meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún. Tóth Kozma Katalin igazgatónő a Karácsonyi ünnepkört indító gondolataiban a várakozás és a szeretet fontosságára hívta fel diákjaink figyelmét! Ezt követően három negyedikes kisdiák - Bagos Borka Abigél, Kondás Csepke és Nagy Máté- szavalatát hallhattuk, akik közösen gyújtották meg az első gyertyát.  A meghitt kis műsort Horbulák Petronella helyettesnő citera előadása zárta, akivel a gyerekek közösen énekelték a Kis karácsony, nagy karácsony című éneket.

          Advent van, s átjárja lelkem

          a szeretet és az emlékezés.

          Rájövök ismét – tán ezredszer –,

          hogy szépen élni gyakran túl kevés.

          Szeretni szóban és tettekben,

          hinni, remélni szüntelen.

          Táplálni kell mosollyal, öleléssel,

          hogy emléked hibátlan legyen.

          (Részlet Kassák Lajos Advent van című verséből)

          Minden egyes gyertyával közelebb kerülünk az év legszebb ünnepéhez, a karácsonyhoz. A 2. gyertyát is meggyújtottuk az adventi koszorún, ezúttal a 9. évfolyam segítségével. A gyertyagyújtást a Hull a pelyhes fehér hó című énekkel fűszereztük.

          A nyolcadikos diákok közreműködésével meggyújtottuk az adventi koszorú harmadik gyertyáját is, mely az örömöt és boldogságot jelképezi. Örömmel tölthet el minket, hogy a várakozás hamarosan végére ér, és itt a szeretetteljes karácsonyi időszak.

          Aranyosi Ervin: Advent – harmadik gyertya

          Advent, harmadik vasárnap

          örömgyertyát gyújtunk,

          rózsaszínre vált a lelkünk,

          nem nyomaszt a múltunk.

          Közeledik a Karácsony,

          öröm gyúl lelkünkben,

          a szeretet és a hála

          vendég életünkben.

          Az Adventi várakozást

          még az is fokozza,

          hogy minden nap, a Karácsonyt,

          még közelebb hozza.

          A szeretet ünnepére

          készül minden lélek.

          Három gyertya lángja fénylik,

          s hálatelt az ének.

          Advent 4. hetének hétfőjén iskolánkban is - harmadikos diákjaink kedves kis műsora után - meggyújtottuk adventi koszorúnk mind a négy gyertyáját. Ezt követően természetesen nem maradt el a közös éneklés sem. Ezúttal Delhusa Gjon: Ha hallod a harangok hangját című dalától volt hangos iskolánk aulája.

        • Kémia óra a 7. évfolyamban

        • A diákok Hajdók Andrea tanító néni irányítása segítségével 2 kísérletet végeztek el.

          Elsőként rézgálic oldatok készítése zajlott különböző oldott anyag tartalommal. A diákok megfigyelték, hogy hogyan növekszik az oldatok színe és színük intenzitása. Ugyanannyi térfogatú vízben egyre nagyobb mennyiségű anyagot oldottak fel.

          A második kísérlet réz- szulfáttal végzett kristályosítási folyamat volt. Főzőpohárba víz került, ami addig melegítődött borszesz égővel azbeszthálón és vasrácson, amíg szobahőmérséklet fölé nem emelkedett a hőmérséklet. Ebbe a felmelegített vízbe lett téve réz-szulfát , míg telített nem lett az oldat. Majd a főzőpohár szájához egy hurkapálcára tekert cérna került, amely bele lett lógatva az oldatba.

          Az oldatból a hűlés hatására egyre inkább kiváltak a kristályok.

        • Szlovák irodalom óra a 8. évfolyamban

        • A 8. osztályos tanulók rendhagyó szlovák irodalom óra keretén belül prezentáció formájában mutatták be Mária Ďuričková: Danka a Janka című művét. A prezentációt csoportfoglalkozás követte, - az írónő életét és munkásságát vázolták fel a tanulók Rendes Erika tanító néni segítségével. Végül részleteket olvastak a könyvből, amely által mélyebb betekintést nyertek a mű cselekményébe.

        • Tejprogram

        • Ebben az iskolaévben bekapcsolódtunk az Európai Unió által támogatott Tejprogramba, amelyet iskolánknak a Tami - Tatranská mliekáreň a.s. Kežmarok biztosít. A tanulók heti rendszerességgel kapnak ingyen különféle tejterméket - tejet, joghurtot, sajtot vagy túrót. A program célja, hogy népszerűsítse eme termékek fogyasztását a gyermekek körében, ezzel is hozzájárulva az egészséges táplálkozási szokások kialakulásához!

          Bővebb információ a követhető link alatt olvasható: https://www.tami.sk/skolske-mlieko/

        • Jótékonysági szülői bál

        • 2022. november 19-én iskolánk éttermében került sor a bolyi Alapiskola és Óvoda szülői báljára. A rendezvény legfőbb célja az volt, hogy a bevételből az iskola diákjait támogassák.

          A szülői szövetség vezetősége szórakozni, táncolni, bálozni hívta a szülőket, tanárokat, az iskola volt diákjait és minden kedves érdeklődőt.

          A szülői bált Mészáros Szilvia, a szülői szövetség elnöke nyitotta meg. Mint elmondta, „vannak ügyek, melyeket érdemes támogatni". Egy jótékonysági bál ilyen eseménynek minősül, hiszen minden bevétele a szülői szövetség kasszáját gyarapítja majd. Az anyagi javakat csakis a diákokkal kapcsolatos nemes célokra, programokra költik. Az elnöknő megköszönte a támogatóknak a tomboladíjak felajánlását.

          Ezúton szeretnénk kifejezni köszönetünket a szülői munkaközösség tagjainak, hogy időt és energiát nem sajnálva vettek részt a bál előkészületeiben és lebonyolításában. Köszönjük a rendezvényt patronáló szponzoroknak, a fellépő diákoknak, hogy lelkes munkájukkal, támogatásukkal lehetővé tették e színvonalas esemény megrendezését.

          A szülői bál elején standard táncokat csodálhatott meg a közönség. A táncosok iskolánk jelenlegi és volt diákjai voltak. Ezt követően kezdetét vette a hajnalig tartó mulatság. A talpalávalót SOLO zenekar (Ilona és S.György) húzta, akik fergeteges hangulatot biztosítottak. A finom vacsoráról iskolánk ügyes szakácsnői gondoskodtak.

          Éjfél után a tombolahúzás következett, értékes díjak találtak gazdára.

          A tombola teljes bevételét a diákprogramok támogatására ajánlotta fel a szülői szövetség.

        • Előadás az internetes zaklatásról, bántalmazásról

        • Felső tagozatos tanulók részére tartott előadást 2022. november 18-án a királyhelmeci rendőrség bűnmegelőzési osztályának két szakembere az internetes zaklatás és iskolai bántalmazás témakörében.

          A rendőrök megismertették a gyerekeket az iskolai erőszak fogalmával is, annak leggyakrabban előforduló megjelenési formáival, az elkövetői magatartásokkal. Az előadók felhívták a figyelmet arra, hogy nem csak az egymás fizikai bántalmazása tilos, de az online zaklatások, gúnyolódások, rágalmazások és sértések sem megengedettek, és minden esetben következményekkel járnak.

        • A tolerancia napja a 2. osztályban

        • November 16-a a tolerancia nemzetközi világnapja. A szerdai nap is ennek az emléknapnak a jegyében telt a 2. osztályban. Egy rövid kis bevezető prezentáció után - amiből megtudhatták a tanulók, hogy mi is a jelentősége ennek a napnak, miért is fontos megemlékezni és beszélni róla - közösen elkészítettek egy projektet Rudik Gabika tanító nénivel. Címszavakban összefoglalták és leírták azokat az emberi tulajdonságokat és érzelmeket, amik az elfogadáshoz és türelmességhez kapcsolhatók. A közös munka során az osztályközösségben felmerülő aktuális problémák megbeszélésére is volt lehetőség.