• Idősek napja Szolnocskában

        • Diákjaink november 17-én Szolnocskában köszöntötték a falu szépkorú lakosait. Horbulák Petronella és Kondás Viola tanító néni felkészítésével egy igazán hangulatos kultúrműsorral állhattak színpadra. Köszönjük szépen a polgármester úr megtisztelő felkérését és a kedves fogadtatást.

        • NEMZETKÖZI DIÁKNAP - november 17.

        • Ebből az alkalomból Élet és Egészségvédelem – napot szerveztünk az iskolában.

          Pedagógusaink különböző prevenciós előadásokat tartottak, akik tanulóink testi és lelki egészségére

          fordították a figyelmet.

          Az alsó tagozatos gyerekek hasznos ismereteket szereztek a következő témákban:

          Egészséges életmód - előadó: Kondás Mónika

          Internet veszélyei- előadók: Balogh Lívia és Rudik Gabriella

          Vidám percek az igazgató nénivel - Tóth Kozma Katalin

          Az Élet és Egészségvédelem – nap apropójából a felső tagozaton is folytak a prevenciós előadások.

          Az V - IX. évfolyam tanulói a következő témakörökben szerezhettek hasznos ismereteket:

          Egészséges táplálkozás - előadó: Balogh Mónika

          Káros hatások (dohányzás, drog, alkohol, energiaital) - előadó: Hornyák Ibolyka

          Internet veszélyei - előadó: Kosztyu Gábor

          Önismereti játékok - Tóth Kozma Katalin

        • Rendhagyó irodalomóra

        • A 6. évfolyam tanulói az elmúlt napokban a Mondák és legendák témakörben sok érdekes történettel ismerkedtek meg. Tanultak többek között a magyarok eredetéről, Attila hun király életéről, olvastak Lehel kürtjéről, Drégely veszedelméről... Ennek apropójából Balogh Mónika tanító néni rendhagyó irodalomórát tartott. Vendégük Kondás Mónika tanító néni volt, aki egy élményszerű, interaktív előadás keretében mutatta be a honfoglaláskori magyarok életét, használati tárgyait, harci eszközeit, harcművészetét. Honfoglalás korabeli öltözékébe öltözve bizony nem mindennapi látványosság volt. Előadása nemcsak tudást, de élményt is nyújtott a gyerekeknek.

          Köszönjük szépen!

        • Rajzpályázat

        • Figyelem!! Várjuk a szebbnél szebb rajzokat!

          Leadási határidő: november 14.

          Felhívásunk csak a bolyi Alapiskola és Óvoda diákjai számára vonatkozik!

          Sok-sok gyönyörű rajz érkezett rajzpályázatunkra a következő témakörökben: 1. Mit jelent számomra az egészséges életmód?,

          2. Ép testben ép lélek

          A pályázat koordinátora Rendes Erika és Dobó Andrea tanító néni.

          Köszönjük diákjainknak, hogy ennyien bekapcsolódtak, s ilyen szép munkák születtek.

        • Megemlékezés - október 23.

        • A magyar történelem egyik jelentős eseményéről, 1956. október 23-ról iskolánkban is megemlékeztünk.

          1956 máig ható példája annak a hősies erőfeszítésnek, amelynek következtében a magyar nemzet újra fel tudott emelkedni létének egyik mélypontjáról, és ha csak néhány napra is, de ki tudta vívni szabadságát.

          Az ünnepségen Balogh Denisza tanító néni idézte fel azokat a történelmi tényeket, amelyek a forradalomhoz vezettek, valamint 1956 forradalmának és szabadságharcának dicső és tragikus napjait. A műsorban iskolánk néhány ügyes tanulója is közreműködött: Proščák Balázs, Tóth Luca, Szaxon Fruzsina, Bagos Lilla Édua, Očenáš Márk és Papp Bence.

          Az előadást közös éneklés követte. Iskolánk jóhangú diákjai a mindenki által jól ismert Nélküled című dalt énekelték el. Ezt megelőzően, a reggeli órákban minden diák elkészítette saját kis zászlaját, amelyet az ének alatt a kezükben tartottak, emléket állítva az 56-os hősöknek.

        • "TÖKJÓ" NAP

        • Figyelem, alsó tagozatos diákok!

          • vásári hangulat
          • tökfaragás, sütőtök kóstolás
          • néptánc
          • őszi séta...
        • A Jégország királya

        • 2023. október 20-án is a kultúráé volt a főszerep. Ezúttal azonban hozzánk látogatott el az M.M. Pódium Kulturális Egyesület bábszínháza, egyenesen Nagyváradról. A Jégország királya című bábjátékkal örvendeztették meg diákjainkat. Az érdekes bábok, a mesés történet, a tréfás jelenetek nagy sikert arattak. A gyerekek a darab végén óriási tapssal köszönték meg a bábművészek előadását. Köszönjük hogy eljöttek, sok szeretettel várjuk vissza őket jövőre is!

        • Katica, az örökké síró királykisasszony

        • 2023. október 19-én az alsó tagozat néhány tanulója színházi előadáson vett részt Bodrogszerdahelyen. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadásában nézhették meg a Katica, az örökké síró királykisasszony című zenés-táncos darabot. Köszönjük szépen a lehetőséget.

        • Idősek napja Bolyban

        • ,,Most már rád vár a feladat, nyisd hát meg a szívedet! Jusson nekik gondoskodás, melegítő szeretet. Ne azért mert elvárható, ne azért tedd Ővelük. Csak emlékezz, terólad szólt sokáig az életük. Légy mellettük, ha teheted - kis világuk oly rideg. Öleld őket szeretettel, melegítsen a szíved..."

          Az óvodásokkal egyetemben az alapiskola alsó tagozatos tanulói és a művészeti alapiskola zongoristái is köszöntötték a 60 év feletti polgárokat 2023. október 15-én az Idősek napja alkalmából.

          Köszönjük a gyerekek színvonalas előadását és sikeres fellépését; Lázár Magdolna, Szlivka Alexandra, Ragán Ivetta, Balogh Lívia, Rudik Gabriella, Geri Ella tanító néninek a felkészítést.

        • LibaGaliba

        • Ha október, akkor LibaGaliba Nagytárkányban. 2023. október 14-én ismét a gasztronómiai élvezeteké és a szórakozásé volt a főszerep.

          Mi is képviseltettük iskolánkat e nívós eseményen.

          Felejthetetlen, vidám, jó hangulatú napot töltöttünk együtt. Köszönjük szépen Mindenkinek, hogy ellátogattak hozzánk, és adományaikkal támogatták intézményünket. Ha jól érezték magukat, és ízlett a libaleves, a pogácsa vagy a finomabbnál finomabb sütemény, akkor 2024-ben is szeretettel várjuk Önöket! Mi ott leszünk!

        • Imregen jártunk...

        • 2023. október 10-én iskolánk tanulói ellátogattak Imregre, ahol megtekintették a hírneves minorita kolostort és templomot. Meghitt megemlékezés keretén belül koszorúzták meg Sujánszky Euszták, minorita páter - a 13 aradi vértanú egyik gyóntatópapjának – sírját.

          "Napsütés volt. Csend. Béke. Nyugalom.

          Köszönjük a szíves fogadtatást Jozef Sukeník minorita előljárónak.

          Mindenképpen visszatérünk."

        • Tanulmányi kirándulás - Eger

        • 2023. június 12-én a nagyszelmenci Dobó István Alapiskola tanulmányi versenyt tartott Dobó István élete és kora témakörben, melyen iskolánk tanulói is részt vettek Balogh Denisza tanító néni kíséretében. A vetélkedőn versenyzőink nagyszerű teljesítményt nyújtottak, hiszen 10 csapatból a 2. helyen végeztek. Jutalmul egy tanulmányi kiránduláson vehettek részt Egerben, amelyre 2023. szeptember 28-án került sor.

          Hornyák István, Szaxon Fruzsina, Očenáš Márk és Papp Bence, valamint Balogh Denisza tanító néni örömmel számolt be az eseményekről:

          "Voltunk a Vármúzeumban, megnéztük a fegyvermustrát, aztán egy kisfilmet a vármoziban, majd koszorúzáson vettünk részt a Hősök termében, végül megálltunk Gárdonyi sírjánál."

          Gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!

        • Szilvanapok Kistárkányban

        • 2023. szeptember 23.

          Kistárkányban immár tizedik alkalommal került megrendezésre a hagyományos Szilvanap, amelynek ezúttal mi is részesei voltunk. Az Aranka Vendégház udvara és annak környéke megtelt kézművesekkel, főzési tudományukat bemutató lelkes résztvevőkkel, fellépőkkel és látogatókkal.

          Iskolánk ügyes pedagógusai és alkalmazottjai már egy-két nappal a rendezvény előtt elkezdték az előkészületi munkálatokat, hogy a hagyományos receptek alapján készült szilvás finomságok időben elkészüljenek. Volt aszalt szilva, szilvás gombóc, tarkedli, és szilvalekvárral készült sütemények is az asztalra kerültek. A sütésen-főzésen túl mindenkihez volt egy jó szavuk, és a kiszolgálás mellé egy mosoly is jutott minden kóstolni vágyó látogatónak. Köszönet illet mindenkit, akik fáradhatatlanul dolgoztak a szilvanap töretlen sikeréért. Köszönjük a Ficánka néptánccsoport és a Roma gyermektánccsoport diákjainak színvonalas előadását, mellyel öregbítették iskolánk hírnevét. És végül, de nem utolsósorban köszönjük a hozzánk betérő látogatóknak, hogy vásárlásukkal támogatták iskolánkat.

        • Biztonság- és egészségvédelmi előadás

        • 2023. szeptember 5.

          Az előadást Tóth Kozma Katalin igazgatónő és Hajdók Andrea tanító néni tartotta. Az interaktív előadások keretében több igen fontos információ hangzott el a két témakörben. Aktuálisan felmerülő problémák kerültek megbeszélésre, illetve hogy mire kell figyelni, hogyan lehet hatékonyan megelőzni egy esetleges balesetet, vagy megbetegedést. Köszönjük a tartalmas előadást.

        • TANÉVNYITÓ - 2023/2024

        • ​​​​​​2023. szeptember 4-én reggel 9:00-tól tartottuk tanévnyitó ünnepségünket az iskola előtti téren, ahol izgatott gyerekek gyülekeztek, hogy megkezdjük a 2023/24-es tanévet.

          Bevezetőként Szaxon Zsuzsika egy verssel, iskolánk néptáncosai pedig vidám gyermekjátékokkal köszöntötték a megjelent szülőket, vendégeket, iskolatársakat. Az igazgatónő ünnepi beszéde után a kis elsősök köszöntése következett kilencedikes diákjaink által, majd ajándékot is kaptak, mielőtt elfoglalták helyüket az iskola padjai között.

          Végezetül Mgr. Tóth Kozma Katalin megnyitotta az idei tanévet. Az igazgatónő ünnepi beszéde az alábbiakban olvasható.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

          "Kedves diákok, pedagógusok, szülők, kollégák, tisztelt jelenlévők!

          Mindenkit nagy szeretettel köszöntök a bolyi Alapiskola és Óvoda fenntartója – Boly község, az intézmény munkatársai és a magam nevében.

          Bízom benne, hogy mindannyian sok örömteli, értékes, szeretetteljes emléket kaptatok az idei 2023-as nagybetűs NYÁR – tól. Kipihentétek az iskolai fáradalmakat, és együtt, újult testi-lelki erővel kezdhetjük a 2023/2024-es tanévet. Reméljük, hogy ez az új tanév sok-sok izgalmat, örömöt és kedves pillanatot tartogat számunkra.

          Joggal kérdezheti tanár, diák, szülő egyaránt, miért van az, hogy a szünidő olyan gyorsan elmúlik? Egy szempillantás alatt eltelik két hónap, szinte évről évre gyorsabban. Sokan érzik ezt és azt mondják a hozzáértők, hogy gyors a tempó, sok a program, kirándulás, szórakozási lehetőség.....emiatt még az idő múlását is gyorsabbnak érezzük. Persze Ti diákok vagytok a megmondhatói, hogy mennyire lassan múlik az idő egy unalmas órán, és milyen gyorsan elszáll az idő egy sokkal érdekesebben.

          Most egy kicsit tornáztassuk meg az agyunkat. A feladat a következő: olyan kérdéseket várok tőletek, amelyeket gyakran kérdeztek a tanároktól, és amelyekkel egy kicsit az őrületbe lehet őket kergetni. Ti is kérdezitek nagyon sokszor – minden találat kekszet ér. Csak azokat díjazom, amik rajta vannak a papíromon. Összegyűjtöttem 10 ilyen kérdést. Jelentkezni kell!

          1. Át kell öltözni tesire? 2. Hány perc van még az órából? 3. Ez mára kellett? 4. Erre kapunk jegyet? 5. Nem írhatnánk inkább holnap? 6. Ki jön be helyettesíteni? 7. Ez benne lesz a felmérőben? 8. Ki van javítva a felmérő/dolgozat? 9. Ezt hol fogom használni az életben? 10. Ezt milyen színnel írjuk?

          Engedjék meg, tisztelt jelenlévők, hogy most azokhoz szóljak, akikkel a kölcsönös együttműködés iskolánk minőségi működésének és fejlődédének alapja.

          Kedves Szülők!

          Minden nap ránk bízzák a legdrágább kincsüket, a gyermekeiket. Az Önök bizalma számunkra megtiszteltetés. Én személy szerint teljes mértékben átélem ennek a bizalomnak a súlyát…örülök, hogy a mi iskolánkat választották, de nem tartom magától értetődőnek, és a mai farkastörvényekkel működő világunkban nem is az. Igyekszem/igyekszünk megszolgálni. Legjobb tudásunk szerint minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a gyerekek a lehető legjobbat kapják ebben az iskolában. A tudásanyagon túl magyar nemzeti öntudatot, hitet, reményt és szilárd alapokat a kisebbségi lét büszke vállalásához és nyitott szívet a többségi és minden nemzet/felebarát elfogadásához és megismeréséhez. A célunk közös –testileg és lelkileg egészséges fejlődést biztosítani gyermekeinknek – szerető gondoskodással, minőségi oktatással és neveléssel, kellő odafigyeléssel. Ez a közös cél folyamatos kommunikációval és kölcsönös együttműködéssel érhető el. Lehet, sokszor egymás hibáit javítva, magyarázva….szülő a tanárét és a tanár a szülőét….de mindenképp a gyerek érdekeit szem előtt tartva.

          Tisztelt Tanári Kar, Kedves Kollégák! Nem könnyű hivatást választottunk. Jó lenne jó tanárnak lenni….de, hogy ki a jó tanár arra felettes, szülő, diák, kolléga, nem szakmabeli ezerféle különböző választ adna. Viszont a választ csak mi magunk tudjuk megadni. Próbáljuk meg látni magunkat kívülről, amikor naponta a gyerekek elé állunk….Mi az amit ők látnak bennünk? Jó lenne, ha önzetlen, jóakaratú, elfogadó példaképei lehetnénk a diákjainknak……ehhez helyes önismeret, alázat és nagy empátia kell. Az ilyen pedagógus ajándék az iskola, a gyermek és a szülő számára is. Sok türelmet, kitartó lelkesedést, kellő tapintatot és örömöt kívánok a munkátokhoz.

          Mindannyiunknak kívánok sok erőt, egészséget és élményekben gazdag iskolai évet. Legyünk kitartóak a munkában és az egymás iránti szeretetben!

          Ezennel a 2023/2024- es tanévet ünnepélyesen megnyitom!"