• Zrínyi Ilona Matematika verseny

        • Iskolánk diákjai az idei tanévben is bekapcsolódtak a Matematikában Tehetséges Gyermekekért (MATEGYE) Alapítvány által meghírdetett XXXV. Zrínyi Ilona Matematika versenybe. Az iskolai fordulóra 2023. november 20-án került sor, ahol 15 diák versenyzett. Az iskolai forduló továbbjutói:

          Lázár Lilla, 3.o.

          Belán Lénárd, 6.o.

          Tóth Luca, 6.o.

          Illés Laura, 7.o.

          Očenás Márk, 8.o.

          Horbulák Ármin, 9.o.

          Felkészítő pedagógusok: Geri János, Rudik Gabriella és Tóth Kozma Katalin.

          Szívből gratulálunk!

        • Mária Rádió Mirjam – III. Rajzpályázat

        • A szlovákiai magyar nyelvű Mária Rádió, a MIRJAM RÁDIO meghirdette III. Rajzpályázatát a szlovákiai magyar nyelvű óvodák, alapiskolák és középiskolák körében. A pályázat célja, hogy az értékrendünkben megőrizze központi helyén a keresztény, családi és nemzeti-kulturális értékeket.

          A rajzverseny témái:

          Kincsek karnyújtásnyira

          Ábrahám, a hit Atyja (a Szentírás üzenete, a hit megélése a családunkban)

          Csokonai Vitéz Mihály művei gyerekszemmel

          A pályázatra a következő munkák érkeztek iskolánk diákjaitól:

          Felkészítő pedagógusok: Rudik Gabriella és Rendes Erika.

        • II. KARÁCSONYI FORGATAG

        • 2023.12.20-án, szerdán került megrendezésre iskolánkban a II. KARÁCSONYI FORGATAG.

          Az iskola aulájában és udvarán gyerekek, szülők, pedagógusok és alkalmazottak együtt hangolódtak a közelgő ünnepekre. Élő betlehemmel, jótékonysági vásárral, közös karácsonyi kántálással vártuk közösen a szeretet ünnepét. A remek hangulatú programon finom étkekkel: káposztalevessel, mézeskaláccsal, süteménnyel, forralt borral, teával és kávéval vártuk a kedves érdeklődőket.

          Mindez nem jöhetett volna létre az iskola, a szülők és a gyerekek összefogása nélkül. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez a rendezvény megvalósulhasson.

        • Igazgatói szabadnap

        • Az iskola igazgatósága értesíti a tisztelt szülőket, hogy az iskola tanulói 2023. december 21-én és 22-én igazgatói szabadnapot kapnak (ami vonatkozik az iskolánk mellett működő óvodára is). A tanítás 2024. január 8-án folytatódik.

        • Színházlátogatás Budapesten

        • "De úgy lesz jó, ha azt akarom, ami valaki másnak is jó." - Megnéztük a Pinokkiót a Vígszínházban

          2023. 12. 16-án iskolánk tanári kara az alkalmazottakkal közösen Budapestre utaztunk, hogy megtekintsük a Vígszínház új zenés darabját, a Pinokkiót, ami nemcsak az újdonság varázsa miatt nagy dolog, hanem mert hosszú évek után ez az első zenés előadás, amin Presser Gábor és Sztevanovity Dusán közösen dolgozott.

          A bemutató, a karakterek, a dalok, a látvány és a történet is lenyűgözött bennünket. Önfeledt utazás volt ez a kétfelvonásos musical, ahol folyamatosan belevesztünk a dalok és a díszlet varázslatos világába, ahol a gyermeki naivitás, a kíváncsiság, a szeretet és a jóság kerül előtérbe, néhol megfűszerezve a kicsit ijesztő világgal; ahol "rájöhetsz, hogy épp megérkezett a pillanat, hogy életet tanulj."

          Kicsit végigizgultuk azt a két felvonást, amiben Pinokkió (Dino Benjamin, Királyhelmec szülötte) elveszik az élet forgatagában, ahol átverik, elveszik az aranyát, ahol ütlegelik... Azt kívántuk, hogy találja meg végre az apukáját, Dzsepettót, és legyen vége mindkettejük szenvedésének, ..."mert nekünk helyén van a szívünk."

          Szóval aki teheti, nézze meg a Pinokkiót, mert „az élet szép, ha van palacsin, ha van palacsinta, az élet jó”.

        • Matematika Pitagorasz verseny iskolai fordulója

        • December 12-én és 13-án került megrendezésre a Pitagórasz Matematikaverseny iskolai fordulója, amelybe a harmadik évfolyamtól a nyolcadikig kapcsolódtak be tanulóink. Összesen 18-an küzdöttek meg a feladatsorokkal, amelyek

          minden kategóriában 15 feladatból álltak. A megoldáshoz 60 perc állt a versenyzők rendelkezésére. Aki a 15 feladatból legalább tízet helyesen oldott meg, a verseny eredményes megoldójává vált.

          Szépen szerepeltek tanulóink, született néhány remek eredmény.

          Mindenkinek gratulálunk!

          Az eredményes versenyzők névsora:

          Kondás Hunor Zsolt és Lázár Lilla, 3. évfolyam

          Hajdók Zsófia, 4. évfolyam

          Nagy Máté, 5. évfolyam

          Belán Lénárd, Jakab Fanny, Proščák Balázs és Tóth Luca - 6. évfolyam

          Illés Laura, 7. évfolyam

          Felkészítő tanárok: Rudik Gabriella, Kondás Viola, Geri János és Tóth Kozma Katalin.

        • Karácsonyi koncert

        • 2023.12.12.

          Ismét egy emlékezetes koncerttel ajándékoztak meg bennünket a királyhelmeci Zeneiskola növendékei, melyen csodás ünnepi dallamok csendültek fel. Köszönjük szépen az élményt Geri Ella tanító néninek és iskolánk ügyes kis művészeinek.

        • Adventi előadás - meghívó

        • Sok szeretettel várunk mindenkit!

          Az idei évben - a bolyi önkormányzattal együttműködve - ismét megrendezésre került a MENJÜNK MI IS BETLEHEMBE c. karácsonyi gála, amelynek ezúttal a helyi kultúrház adott otthont.

          A karácsonyi hangulatba öltöztetett előtérben forralt bor, tea, bejgli, mézeskalács és finomabbnál finomabb sütemények várták a kedves vendégeket.

          A rendkívül hangulatos rendezvényen magas színvonalú, változatos énekes, táncos, hangszeres és prózai produkciókat mutattak be iskolánk és óvodánk tehetséges, sokoldalú diákjai.

          Gratulálunk a műsor valamennyi fellépőjének és a felkészítő tanároknak!

          Hálás köszönet mindenkinek, aki hozzájárult a gála sikerességéhez. A kedves vendégeknek pedig szívből köszönjük az adományokat!

        • Regionális történelmi - geográfiai verseny

        • 2023.12.7-én a királyhelmeci Gimnáziumban került megrendezésre a Regionális történelmi - geográfiai verseny, Ismerjük régiónkat? címmel. Balogh Denisza tanító néni ügyes diákjai - Horbulák Ármin, Kiss Péter és Tokár Eszter az előkelő 3. helyen végeztek. Szívből gratulálunk a szép teljesítményhez!!

        • Kutyamenhelyen jártunk...

        • Ments meg egy állatot és jobb hely lesz a világ! – Menhelyen jártunk és elolvadtunk

          November elején hirdettük meg adománygyűjtésünket a nagykaposi Happy Farma kutyamenhely négylábú lakói számára. Nagy örömünkre több kiló kutyatáp, konzerv, kutyaszalámi, számos pokróc, plüssállat és készpénz érkezett. A mai nap folyamán iskolánk 4 tanára és 11 diákja kelt útra, hogy a felajánlott adományokat elszállítsuk, és átadjuk a menhely tulajdonosának, Kondor Szilviának. A kutyusokkal való találkozás a "kis Mikulásoknak" nagy élmény volt.

          Ezúton köszönjük Mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult az adománygyűjtés sikerességéhez, és ezúton tolmácsoljuk a menhely vezetőjének köszönetét is.

          A boldog pillanatokról meséljenek a fotók.

           

        • Mikulás az iskolában

        • Az elmúlt évhez hasonlóan az idén is meglátogattak minket a motoros Mikulások, boldogságot és mosolyt csalva a gyermekek arcára.

          Nagyon szépen köszönjük az emlékezetes perceket a Motorosok a gyermekekért és ifjúságért egyesület (Motorkáry pre deti a mládež) tagjainak.

          Miután a motoros Mikulások távoztak, nem is sokáig kellet várni a Lappföldről érkező "igazi" Mikulásra, hiszen percek múlva megérkezett két angyal kíséretében. Hatalmas taps, és öröm fogadta jöttüket.

          Természetesen nem érkezett üres kézzel, minden jó gyerek megkapta várva várt ajándékát, közös fotók készültek, és egy évre búcsút vettünk piros kabátos, fehér szakállas vendégünktől. Jó volt látni a sok boldog gyermekarcot, a csillogó szempárokat!

        • Adventi gyertyagyújtás

        • Meggyújtottuk az első adventi gyertyát

          "Harang csendül,

          Ének zendül,

          Messze zsong a hálaének..."

          Ady Endre: Karácsony​​​​​​​

          Iskolánkban is elindítottuk az év legszebb, legmeghittebb időszakát, és meggyújtottuk a Horbulák Petronella tanító néni által készített adventi koszorún az első adventi gyertyát.​​​​​​​

          A karácsonyra hangolódva pedig a várakozás időszakára jellemző énekeket elevenítettük fel.

          Tóth Kozma Katalin igazgatónő Mindenkit arra biztatott, hogy közösségként éljük meg az adventet. Néhány kulcsszóval - szeretet, tisztelet, kedvesség, figyelmesség, barátság - hívta fel figyelmünket arra, hogy figyeljünk jobban egymásra, támogassuk, segítsük a mellettünk lévőket.

          Tóth Kozma Katalin igazgatónő által összeállított játékos keresztrejtvényt követően meggyúlt iskolánk adventi koszorújának második gyertyája is.

          Az adventi várakozás egyik pillére a remény. Ez az, ami hitünket megalapozza. A mindennapokban is a remény az ami erőt ad, előre mozdít.

          A remény gyertyáját ezúttal Papp Eszter kilencedikes tanulónk gyújtotta meg.

          A betlehemi békelángról gyúlt meg iskolánk 3. adventi gyertyája, amely rózsaszínű, s az örömöt, illetve a boldogságot jelképezi.

          Elérkeztünk a félidőhöz, örömmel tölthet el minket, hogy a várakozás hamarosan végére ér, és itt a szeretetteljes karácsonyi időszak.

          Az öröm szimbólumát ma Vargovčík Krisztián elsős kisdiákunk gyújtotta meg. Ezt követően felhangzott a Mennyből az angyal c. karácsonyi ének csodás dallama, Horbulák Petronella helyettesnő citerajátékának kíséretében. Tóth Kozma Katalin igazgató néni a táblára ezúttal a 4 gyertya egy-egy szimbólumának fogalmát írta fel: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet.

        • Amőba verseny

        • A királyhelmeci Gimnáziumban megrendezett amőba versenyen diákjaink az előkelő 3. helyen végeztek. Gratulálunk nekik és felkészítőjüknek, Geri János tanító bácsinak!

        • "Hazánk büszkeségei" rajzpájázat

        • Elkészültek rajzaink a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány felhívására. A rajzpályázat a Kárpát-medence és a diaszpóra magyar fiataljai számára lett megirdetve, Hazánk büszkeségei címmel.

          Céljuk, hogy a legkisebbektől a nagyobbakig elindítsanak egy olyan gondalatmenetet, amely a magyarság iránti érzelmekre fekteti a hangsúlyt. Fontosnak tartják ugyanis, hogy a pályázat útján tudatosan irányítsák a fiatal művészeknek a figyelmét arra, hogy számukra a kultúránk, a földrajzi adottságaink vagy a történelmi eseményeink, témáink is fontosak legyenek.

          Köszönjük a diákok csodálatos alkotásait, sok sikert kívánunk!

          Felkészítő tanárok:

          1. évf.: Hornyák Ibolyka

          3. évf.: Rudik Gabriella

          4.évf.: Kondás Viola

          5-9. évf.: Rendes Erika

        • Jótékonysági szülői bál

        • A bolyi Alapiskola és Óvoda mellett működő szülői szövetség nagysikerű szülői bált rendezett 2023. november 25-én.

          A rendezvénynek hagyományosan intézményünk étterme adott otthont. A szülői bált Tóth Kozma Katalin igazgatónő nyitotta meg.

          A szülői bál elején "Bodrogközi táncok"-at csodálhatott meg a közönség iskolánk kilencedikes diákjainak előadásában.

          Ezt követően kezdetét vette a hajnalig tartó mulatság, melyet csupán a tombolahúzás szakított meg egy kis időre. A vendégek nagy örömére értékes díjak találtak gazdára.

          Köszönjük hogy eljöttek, és támogatták iskolánkat. Reméljük, jövőre ismét találkozunk.

           

          Az igazgatónő ünnepi köszöntőjét az alábbiakban olvashatják:

          "Jó estét kívánok!

          Mindenkit nagy szeretettel köszöntök. Megkülönböztetett tisztelettel üdvözlöm körünkben Boly község polgármesterét, Bohács Attilát és kedves feleségét. A mai este nem jöhetett volna létre a két főszervező – Mészáros Szilvia és Szaxon Klaudia, valamint segítőik lelkes és odaadó szervezési munkája nélkül. A finom vacsoráért iskolánk szakácsnőinek szeretnék köszönetet mondani a díszes terem pedig az Alicadekor csapatának keze munkáját dicséri. A jó hangulatról a TRIAL együttes gondoskodik.

          Kedves Vendégek, Tisztelt Jelenlévők!

          Miért is jöttünk mi ma ide? Mi a titka annak, hogy 10 éven át, évről-évre életben maradt ez az iskolabál sorozat. Bizonyára minden emberben él a vágy, hogy legalábbis néhanapján kibújjon a szürke otthoni ruházatából, hogy kiszálljon az örökösen egyforma mókuskerék taposásból, amely mindenkinek kiutaltatott a Földnek ezen a helyén, ahol élünk. Csak egy napig, kettőig elhessegetni a szürke felhőket, csak egy pár órára minden vélt és valós bajról megfeledkezni, a ritmus, a zene bűvöletében….

          Ez eddig rendben is lenne. Kis lazítás mindenkinek kell, ahogy már Hofi Géza, az idősebb nemzedék körében még talán ismert humorista is ajánlotta: „Kell egy kis áramszünet, időnként mindenkinek.“ Sőt kifejezetten javasolta is, hogy „Próbálj meg lazítani!“ és, hogy állِítólag "„Aztán megint mehet minden tovább."

          Mindamellett remélem: az, hogy ma este is, mint immáron 10 éve rendszeresen ilyen szép számban összegyűltünk jelent valami mást is. Nevezetesen azt, hogy nemcsak szórakozni vágyó hölgyek gyűltek itt össze, akik nagyjából úgy Királyhelmectől Kassáig egy hónapja báli ruhákat hajkurásznak, és nem is az őket szelíd kényszerből elkísérő urak, akik teszik a dolgukat, tehát morgolódnak, hogy mire jó ez a cécó már megint, meg hogy jó nekem a tavalyi öltöny is, minek a pénzt pazarolni.

          Szeretném hinni, hogy a fentebb felsorolt életbevágóan fontos dolgokon kívül, azért is gyűltünk össze, mert mi, a jelenlévők mindannyian egy közösség tagjai vagyunk. Mely közösség tagjai, mindannyian legjobb képességeink és tudásunk szerint járulunk hozzá, hogy a bolyi Alapiskola és Óvoda nemcsak hogy - ha egy mód van rá fennmaradjon, hanem - ha egy mód van rá, fejlődjön és virágozzék is.

          Ez a közösség - mint ahogy semmilyen más közösség sem - soha sem néhány emberé. Nem a leghatalmasabbaké, nem a legbefolyásosabbaké és nem is a leghangosabbaké, hanem mindannyiunké. Amíg ez a tanár-szülő-falu polgárai kapcsolat fennáll, addig van esély a megmaradásra és igenis arra is van esély, hogy a diákjaink egyszer majd büszkén mondhassák – Én a bolyi iskolába jártam…

          Végezetül muszáj valamilyen költőt is idézni, mert hivatalos beszéd e nélkül manapság már elképzelhetetlen. Bár biztosan jobb lenne az írókat, költőket inkább olvasni, mint évente két sort idézni tőlük. Nyugalom, az idézet rendkívül rövid, ugyanakkor tömör és szinte olvashatjuk Ady Endre gondolatatit. Íme, így hangzik:

          „Ha minden, minden elhagyott.

          Igyál egy kis cognakot!”

          Mindenkinek felhőtlen szórakozást kívánok!"

        • Happy Thanksgiving - Hálaadás ünnepe

        • Az Amerikai Egyesült Államokban november utolsó csütörtökjén ünneplik. Nagy hagyománya van ebben az országban, ilyenkor munkaszüneti nap van és az egész család együtt ünnepel. A hálaadási vacsora legfőbb eleme a pulyka.

          Mi az angol interaktív kör keretében emlékeztünk meg erről az ünnepről. Nekünk is hálásnak kell lennünk sok mindenért. A családunkért, a békéért, az egészségünkért stb. Közösen indián fejdíszt készítettünk, feldíszítettük az ajtót, majd egy gyönyörű pulykát is, különféle gyümölcsökből, amit együtt elfogyasztottunk. A party nem lehetett teljes játék nélkül. Jól szórakoztunk. A remek hangulatról meséljenek a fotók.

          Az angol interaktív kör vezetője Hornyák Ibolyka.

        • WOCABEE – avagy a nyelvtanulás forradalma

        • Iskolánk 6. osztályos tanulói idén először kapcsolódtak be a WocaBee angol nyelvű szókincsfejlesztő ingyenes applikációjába, melyben egy héten keresztül szorgalmasan és lelkesen oldották meg a szócsomagok halmazát. A megmérettetésben hat tanuló vett részt, és a következő eredmények születtek:

          1. helyezett Proščák Balázs

          2. helyezett Jakab Fanny

          3. helyezett Miklós Nagy Zsófia

          további sikeres megoldóink: Belán Lénárd, Tóth Luca és Lukács Christopher.

          A járási fordulóban a középmezőnyben végeztünk.

          Szorgalmas tanulóinknak és felkészítő tanáruknak, Hornyák Ibolykának gratulálunk, és további sikereket kívánunk az angol nyelv fejlődésében!

        • Iskolánk vendége - Forró Krisztián

        • Bodrogközi tartózkodása alatt megtisztelő látogatást tett iskolánkba Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke.

          Köszönetet mondott az intézmény pedagógusainak és alkalmazottainak áldozatos munkájukért. Betekintett az óvodasok életébe is, majd személyes találkozás keretén belül pár perc erejéig beszélgetett végzős diákjainkkal.

          Köszönjük szépen a megtiszteltetést!